Totoriškų šimtalapių kepyklėlė Gargžduose

Ar daug šimtalapio, totoriško gardumyno, mėgėjų Gargžduose, netrukus galės pasakyti kepėja Vanda Stalmokienė. Prieš mėnesį jos iniciatyva įregistruota šimtalapių kepyklėlė. Ypatingų pyragų ieškantiesiems – džiaugsmas, nes iki šiol čia niekas nekepė šio gardėsio.

V. Stalmokienę, kadaise įgijusią inžinierės statybininkės diplomą, seniai traukė konditerija. Ji kepė įvairių pyragų pyragėlių, o pirmąjį šimtalapį iškepė prieš porą metų.

Kepti paskatinusi alytiškė sesuo Rūta. „Alytus – šių pyragų kraštas. Pažįstama totorė išmokė ją kepti šimtalapį, nors kepėjos slepia jo receptą. Mums labai patiko totoriškas gardėsis, todėl prašydavome, kad važiuodama į svečius mums atvežtų. Sesuo liepė ir man mokytis kepti šimtalapį, nes Gargžduose niekas nekepa“, – pasakojo Vanda.

Taigi porą metų gargždiškė kantriai mokėsi. Kiekvienoje šeimos šventėje vaišindavusi neįprastu gardumynu. Eidama į svečius irgi nešdavusi šimtalapį. Pasak kepėjos, kas jo paragaudavo, norėdavo daugiau. V. Stalmokienė nusprendė kepti pagal užsakymus. Taigi neseniai sūnus Simonas įregistravo šimtalapių kepyklėlę. Į šį verslą įsijungs ir kiti šeimos nariai.

„Alytus – šių pyragų kraštas. Pažįstama totorė išmokė seserį kepti šimtalapį, nors kepėjos slepia jo receptą“, – sakė gargždiškė V. Stalmokienė.

„Simonas su broliu Donatu buvusiame ūkiniame pastate patys įrengė patalpas, atitinkančias Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus. Čia yra gamybos, gaminių patalpėlės, sandėliukas“, – pasakojo V. Stalmokienė.

Kepti šimtalapį – ilgas ir sudėtingas procesas. Galbūt dėl to niekas Gargžduose nesiryžo jo kepti.

Šio pyrago pagrindas – mielinė tešla. Ją reikia minkyti pusvalandį, o po to suskaidžius į gabalus tampyti tol, kol tampa permatoma. Ant šių lakštų pilamas ištirpintas sviestas, beriamas cukrus, dedamas maltų aguonų ir razinų įdaras. Suformuotas pyragas dar kartą kildinamas ir tik tada kepamas orkaitėje. Pasak Vandos, sudėtingiausia išminkyti tešlą.

Rankų darbo pyrago gamyba trunka 6 valandas – nuo išminkymo iki iškepimo. Beje, šimtalapiui naudojami tik natūralūs produktai: miltai, sviestas, kiaušiniai, cukrus, pienas.

V. Stalmokienė pasakojo, kad su savo šimtalapiais lankėsi Šiluvoje, mugėje, kurioje šie pyragai sulaukė didelio pasisekimo. „Paragavusieji užsisakė šio pyrago“, – džiaugėsi kepėja.

Beje, kilogramas šimtalapio kainuoja 30 litų. Galima užsisakyti nuo 1 kg iki 3 kg. Atitinkamoje temperatūroje jį galima laikyti 2 savaites, tačiau, pasak kepėjos, skaniausias būna praėjus 3 dienoms po kepimo.

Virginija AUKŠTUOLYTĖ

Taip pat skaitykite:

Tūba pasitarnavo mokyklos iškabai
Už karantino taisyklių pažeidimus slegiančios baudos, bet susilaikyti sunku
Speigas aušino pandemiją, tačiau be aukų neapsiėjo
Brožių bendruomenę išgarsino socialinis verslas
Improvizacija – „Močiutės košė“

Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Grokime atsakingai

Dėl pasitraukusių dviejų ministrų Italijos Vyriausybė krizėje; po…

Plačiau »

Bendraukite su mumis Facebook