su Jono Lankučio viešosios bibliotekos Daukšaičių filialo bibliotekininke Zina Žąsytiene

Bibliotekos direktoriaus pavaduotojos Dianos Ciparienės nuomone, Ziną geriausiai apibūdina vienas žodis – greitabėgė. „Visur spėja – ir bibliotekoje, ir ūkyje. Gera šeimininkė, aktyvi bendruomenininkė. Kelionėse nepalieka nė vieno neaplankyto objekto. Vykusi. Naktį nemiegos, bet viską padarys“, – 9 metus Daukšaičių bibliotekoje dirbančią bibliotekininkę gyrė pavaduotoja.

Ziną sutikome bibliotekinininkų organizuotame Europos dienos renginyje Gargžduose, kur ji svečius vaišino pačios darytu sūriu. Kukli bibliotekininkė prisipažino sūrius spaudžianti retai, kai reikia, nors laikanti 20 karvių bandą. Dar tiek pat vyro ūkyje yra prieauglio. Savo reikmėms užsiaugina šeima kiaulių, vištų, daržoves valgo taip pat pačių užaugintas. Taigi, daug laiko pomėgiams nelieka, nes ūkyje darbuojasi be samdomų darbininkų.

Bibliotekininkė pripažino mėgstanti keliauti, ir kai yra galimybė, važiuoja su kolegomis. Ypač didelį įspūdį palikusi Italija. Zina mėgsta skaityti spaudą, grožinę literatūrą. Namų aplinką stengiasi puošti daug priežiūros nereikalaujančiomis daugiametėmis ir vasarinėmis gėlėmis.

Virtuvėje mėgsta gaminti mėsos patiekalus, ypač iš vištienos, kepa plokštainį, o jeigu turi daugiau laiko, palepina artimuosius cepelinais.


NAMINIS VARŠKĖS SŪRIS

  • Pasak Zinos, koks išeis sūris, priklauso nuo pieno. Apie pusę kilogramo sūrio pagaminti prireiks apie 4 litrų kaimiško pieno – lygiomis dalimis rauginto ir saldaus. Pakaitintą iki virimo saldų pieną reikia supilti į raugintą, maišyti, kol sutrauks varškę. Pagardinti druska ir kmynais. Nusunkus dėti į sūrmaišį gautą masę ir paslėgti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių