Ideali figūra – be dietų!

Homeopatė, mitybos konsultantė Deimantė Rapalytė, grįžusi iš Londono, antradienio pavakarę vedė paskaitą Gargždų viešbučio „Lijo“ konferencijų salėje. Susirinkusiųjų gausa liudijo, kad sveika gyvensena žmonėms vis aktualesnė. Dailiosios lyties atstovėms tradiciškai labiausiai rūpėjo, kaip numesti svorį, nesilaikant dietų.

Svoris be priežasties neauga

D. Rapalytė sakė turinti dvi žinias, geroji – kad dietos iš tiesų veikia, blogoji – kad svoris sugrįžta su kaupu. Todėl svarbiausia atrasti harmoniją su maistu ir išvengti dietų liūno. Anot jos, svoris be jokios priežasties neauga, dažniausiai tam yra logiškas paaiškinimas, pavyzdžiui, hormonų disbalansas, kažkoks sutrikimas.

„Labai svarbus hormonas – insulinas, kuris maistą paverčia energija. Jei pastarasis sutrinka, atsiranda riebalų sankaupos. O žmogus gali jaustis alkanas, nors ką tik pavalgė“, – tvirtino mitybos specialistė.

Renkantis maisto produktus svarbu atkreipti dėmesį į jų glikeminį indeksą (GI), kuris parodo, kaip tam tikras maistas veikia cukraus kiekį kraujyje. Jei GI didelis, vadinasi, kels cukraus lygį kraujyje. Aukštą GI turi rafinuotas cukrus, miltiniai patiekalai, alkoholis, net kai kurie vaisiai.

Ne mažiau svarbu, kad organizme būtų pastovus kortizolio – vadinamojo streso hormono – kiekis. Kai pastarasis padidėja, išauga saldumynų ar kito nesveiko maisto poreikis.

Svoris didėja ir dėl sulėtėjusios skydliaukės veiklos. Šį sutrikimą išduoda ir gausus prakaitavimas, nuovargis. Jei sutrikusi ne tik skydliaukė, bet ir užterštos kepenys, atsikratyti svorio bus dar sunkiau. Juk kepenys pašalina toksinus, tad turėtų dirbti kaip laikrodis.

Pilvo riebalus tirpdo mėlynės

Jei jus kankina riebalai pilvo srityje, padės mėlynės. Jose gausu medžiagų, vadinamų polifenolių, apsaugančių nuo riebalinių ląstelių susidarymo. Šiose uogose yra ir flavonoidų, gerinančių medžiagų apykaitą. Moksliškai įrodyta, kad žalioji arbata ypač efektyviai kovoja su pilvo riebalais. Norinčiosioms turėti dailią taliją taip pat tinka apelsinai, kalakutiena, saulėgrąžų sėklos, špinatai, migdolai, kiaušiniai, avokadai, brokoliai, alyvuogės, lęšiai.

Kita svorio padidėjimo priežastis gali būti menopauzė. Jos metu dažnai sutrinka hormonų veikla. Tad nepamirškite, kad lašišoje esančios omega 3 rūgštys reguliuoja hormonus ir mažina įvairius uždegiminius procesus. Yra nustatyta, jog reguliarus riebios žuvies vartojimas padės išsaugoti idealų kūno svorį.

Nepelnytai užmiršti yra lęšiai. Tai vienas iš pačių vertingiausių maisto produktų. Lęšiuose, anot D. Rapalytės, yra tam tikrų skaidulų, kurios padeda šalinti iš organizmo būtent per menopauzę susidariusį estrogenų perteklių.

Mažinti menopauzės pasek-mes taip pat padės pomidorai, perlinės kruopos, špinatai, avižos, slyvos, bolivinės balandos, avinžirniai, rudieji ryžiai, graikiški riešutai.

Nepelnytai pamirštos bolivinės balandos

Norinčiosioms susigrąžinti dailias kūno formas po nėštumo į mitybos racioną reikia įtraukti lašišą, avižas, vištieną, juodąjį šokoladą, įvairias pupeles, brokolius, migdolus, biojogurtus ir, žinoma, bolivines balandas. „Tai vienintelės kruopos, kurios turi visą amino rūgščių ir baltymų kompleksą. Bolivinės balandos sočios, o jų GI yra žemas“, – kruopų naudą įrodinėjo D. Rapalytė.

Streso kamuojami žmonės griebiasi nesveikų užkandžių ir gėrimų, o šie įsuka į užburtą ratą: riebaus nesveiko maisto norisi dar ir dar, o energijos nėra. Jei nenorite, kad stresas jūsų imuninę sistemą sugriautų it kortų namelį, valgykite daug šparagų, juose apstu folio rūgšties, kuri padeda įveikti depresiją, nerimą. Moliūgų sėklose taip pat yra daug magnio, atsakingo už nervų sistemą. Pamiršti stresą jums taip pat padės tunas, grybai, burokėliai, juodasis šokoladas, jūros dumbliai, kiviai, vištiena.

Kokosinė kava ir sveika, ir skani

Nestabilų cukraus kiekį kraujyje sureguliuos žemės ir graikiški riešutai, saldžiosios bulvės, kurių GI žymiai mažesnis nei įprastų. Tiks ir saulėgrąžų bei moliūgų sėklos, ciberžolė, spanguolės, sorų kruopos, avietės, greipfrutai.

Sulėtėjusią medžiagų apykaitą paspartins čili pipirai, vyšnios, imbieras, kriaušės, juodosios pupelės, cinamonas, žirniai, obuolių actas, migdolai.

D. Rapalytė rekomenduoja nepamiršti ir kokosų aliejaus, kuris efektingai degina riebalus. Jo reikėtų per dieną suvartoti 2–3 šaukštus. Galima pilti į košes, troškinius. Net kava su kokosų aliejumi yra nuostabaus skonio.

„Visi pasaulio sveikatos ekspertai rekomenduoja kuo dažniau gaminti maistą namuose. Pramoninis dažniausiai stokoja labai svarbaus elemento chromo, kuris atsakingas už tinkamą cholesterolio kiekį, insulino gamybą. Chromo yra svogūnuose, pomidoruose, grybuose, pilno grūdo maisto produktuose“, – dėstė homeopatė, mitybos specialistė D. Rapalytė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių