Ant šventinio stalo – tik kokybiškus kiaušinius

Margutis – neatsiejamas Velykų šventės simbolis. „Kiaušiniai – vieni iš vertingiausių maisto produktų, tačiau žmonės dažnai nežino, kaip išsirinkti kokybiškus“, – teigė Diana Mažrimienė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento vyriausioji specialistė – maisto produktų inspektorė.

Naudingas sveikatai

D. Mažrimienės teigimu, vištų, kalakutų, ančių, žąsų, putpelių kiaušinių sudėtis skiriasi nedaug. Lyginant su vištų, putpelių kiaušiniai turi daugiau amino rūgščių, fosforo, geležies ir vario, tačiau juose nėra vitaminų D, E, B12. Kiaušinių sudėčiai įtakos turi lesalas, metų laikas ir dėslumo intensyvumas. Beje, lesalas lemia kiaušinio trynio sudėtį, bet neturi įtakos baltymui.

Ekologiniuose ūkiuose ir laisvai laikomų vištų kiaušinių trynių spalva būna ryškesnė. Pasak D. Mažrimienės, dėl karotinoidų, suteikiančių oranžinę ar raudoną spalvą apelsinams, pomidorams, morkoms ir geltoną – daugelio augalų žiedams. Paukščiai jų gauna su žaliaisiais pašarais, morkomis, kukurūzais. Karotinoidai svarbūs ir gyvūnų, ir žmonių sveikatai. Plačiausiai žinomas karotinoidas – beta karotinas, vitamino A šaltinis. Pastebėta, jog šie, kaip antioksidantai, užkerta kelią vėžiniams susirgimams, širdies ligoms.

„Europos maisto saugos taryba patvirtino, jog kiaušiniai – vienas turtingiausių Omega-3 riebalų šaltinių, nes viename kiaušinyje yra apie 100–150 mg šios rūgšties. Mokslininkų nuomone, normaliai smegenų funkcijai ir regėjimui palaikyti reikia per parą suvalgyti du kiaušinius“, – dėstė D. Mažrimienė.

Šviežumą nustatyti lengva

Norint įsitikinti, ar kiaušinis tinkamas vartoti, reikia jį sudaužyti lėkštėje. Šviežio trynys turi būti šviesiai geltonas arba oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti. Švieži kiaušiniai be kvapo, bet gali įgyti pašalinį, jei laikomi aplinkoje, kur jų yra.

„Senesnio kiaušinio trynys nebus toks tvirtas, o baltymas – labiau takus. Jeigu sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda lėkštėje, jis nebūtinai sugedęs, bet ir ne itin šviežias: vartojimo terminas baigiasi. Sugedęs kiaušinis turi aštrų, bjaurų vandenilio sulfido („sieros“) kvapą, kuris juntamas tiek uostant neapdorotą, tiek virtą ar keptą. Bet ir nesudaužius galima nustatyti seną kiaušinį – krestelėjus jį jaučiamas kliuksėjimas“, – atskleidė specialistė.

Galima tikrinti panardinus į vandenį: kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau skęsta, o šviežias grimzta į dugną. Virtą kiaušinį patariama suvalgyti per 24 val., ne vėliau kaip per 3 paras. Skilę kiaušiniai kelia pavojų, kad į juos gali patekti mikrobai, todėl juos virti ilgiau – iki 7 min.

Sveikiausia dažyti maistiniais dažais

D. Mažrimienė patarė perkant kiaušinius atkreipti dėmesį ne tik į kainą, spalvą, dydį, bet kad jie būtų švarūs, be deformacijų, pašalinio kvapo, nepažeisti, nesuskilę.

„Europos Sąjungos valstybėse parduodami kiaušiniai turi būti paženklinti kodu, kurį sudaro vienas skaičius, dvi raidės ir dar penki skaičiai“, – akcentavo specialistė.

Pirmasis skaičius rodo vištų dedeklių laikymo būdą: 0 – vištos auginamos ekologiškai, 1 – dedeklės turi galimybę vaikščioti lauke laisvos, 2 – laikomos ant kraiko (paukštynuose laisvai vaikšto), 3 – laikomos narvuose. Vidurinioji žymens dalis rodo šalį, kurioje auginama, pavyzdžiui, Lietuvoje – LT, Latvijoje – LV, Lenkijoje – PL ir kita. Trečioji – dedeklių laikymo vietos veterinarinio patikrinimo numerį, kuris rodo, kad ją kontroliuoja kompetentinga tarnyba.

Be to, reikia atkreipti dėmesį į galiojimo datą. Tinkamumo vartoti terminas ne ilgesnis nei 28 dienos po kiaušinio padėjimo.

Kiaušinius ženklinti privalo ir smulkieji paukštininkai, kurie savo ūkyje turi daugiau nei 51 vištą – nereikia tik laikantiems mažiau nei 50. Jie gali parduoti turguje pakuotėse nurodę savo vardą, pavardę ir adresą.

„Parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai, atitinkantys kokybės reikalavimus. Gali būti pažymėti „ekstra“, „ekstra švieži“ – tai papildoma kokybės nuoroda ant A klasės kiaušinių pakuočių iki 9-os dienos po kiaušinio padėjimo. Ant pakuotės gali būti nurodoma speciali nuoroda „ne EB standartas“, tai yra kiaušiniai, gauti iš trečiųjų šalių, kuriose nėra privalomi gyvūnų gerovės reikalavimai“, – dėstė D. Mažrimienė.

Pasak jos, kiaušinių dažymo būdai įvairūs, bet populiariausia – svogūnų lukštais ir ryškiaspalviais sintetiniais dažais. „Geriausia, sveikiausia marginti maistiniais dažais“, – akcentavo specialistė.

Pasitaiko, kad dažoma aniliniais dažais, skirtais medvilnei. Tokie margučiai gali būti tik velykinio stalo puošmena.

Parengė Virginija AUKŠTUOLYTĖ

Vitos VITAITĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių