Šventinio stalo pavojai

Šventinis stalas, nukrautas įvairiais patiekalais, saldumynais bei gėrimais, sukelia įvairių sveikatos negalavimų, virškinimo sutrikimų, apsinuodijimų ar net traumų. Medikai įspėja – nepraraskite saiko.

Alkoholis – kultūros dalis?

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Tamašauskė akcentuoja, jog didžiausia problema – alkoholinių gėrimų vartojimas, kuris daugeliui yra neatsiejama šventinės kultūros dalis. „Lietuvos gyventojui būdingas nekasdienis, bet gausus alkoholinių gėrimų vartojimas, nereguliarūs piktnaudžiavimo alkoholiu epizodai. Vyrauja tolerantiškas visuomenės požiūris į girtavimą“, – pastebėjo G. Tamašauskė.

Alkoholinių gėrimų vartojimą toleruojanti bei demonstruojanti aplinka šeimoje, svečiuose ar masinėse šventėse neigiamai atsiliepia vaikams. Jie, stebėdami suaugusiuosius, nejučia pratinami prie alkoholinių gėrimų vartojimo, formuojamas teigiamas požiūris į girtavimą kaip neatsiejamą šventės dalį. Augti alkoholio visiškai nevartojančioje aplinkoje, šeimoje šiandien yra prabanga.

Pirmokai girdė zuikį

Mokslininkai kaip svarbiausią girtavimo paplitimo priežastį įvardija netikusias tradicijas šeimoje. Lietuvoje dar nemokama vaišinti svečių be alkoholio. Tai parodo ir pirmos klasės mokinių rašyto rašinėlio „Zuikutis svečiuose pas ežiuką“ rezultatai, kai daugiau nei pusė vaikų atėjusį į svečius zuikutį vaišino svaigiaisiais gėrimais. Buvo mažamečių, parašiusių, kad zuikutis grįžo namo dainuodamas. Tik vienas vaikas įpylė zuikučiui pienelio, o 16 proc. vaikų vaišino be alkoholio. Šie vaikai nebuvo nė karto matę geriančių tėvų.

Įrodyta, kad veiksmingiausios priemonės alkoholio vartojimo bei alkoholizmo paplitimui mažinti yra visiškas alkoholio reklamos draudimas, alkoholio prieinamumo mažinimas, alkoholinių gėrimų kainų kėlimas. Ikimokyklinio ir mokyklinio ugdymo įstaigose vaikų mokymas sveikos gyvensenos, teisingų įgūdžių ir nuostatų formavimas taip pat prisideda prie tolimesnio vaiko rūpinimosi savo ir kitų sveikata.

Saugios dozės

„Pasaulinės sveikatos organizacijos nuomone, per dieną saugu suvartoti ne daugiau nei 1 standartinį alkoholio vienetą (SAV) moterims ir 2 SAV vyrams (1 SAV lygus 330 ml alaus, 120 ml vyno, 40 ml stiprių gėrimų). Tačiau visiškas alkoholio atsisakymas ir blaivus linksminimasis yra saugiausias būdas nepakenkti savo sveikatai. Be alkoholio žmogus išlieka savimi, gali kontroliuoti savo veiksmus, elgesį, pasirūpinti savimi, vaikais bei juos supančiais artimaisiais, draugais bei pažįstamais. Imdami pavyzdį iš vaikų, sėdėjimą prie vaišių stalo galime pakeisti į prasmingesnę veiklą – stalo bei aktyvius žaidimus“, – siūlo Sveikatos apsaugos skyrius, kuris linki sutikti šventes be alkoholio.

Besaikis alkoholinių gėrimų vartojimas yra viena iš pagrindinių priešlaikinių mirčių, ligų ir traumų priežastis.


Dietistės atmintinė

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro dietistė Roberta Arnašiūtė siūlo sėdant prie vaišių stalo nepamiršti kelių svarbių taisyklių:

  • nesėsti prie stalo tuščiu skrandžiu. Negalima visą dieną ruošti savo skrandžio vakarienės „bombai“, atsisakyti pusryčių ar pietų, kad tik daugiau prisikimštume per vakarienę;
  • šventinės vakarienės porcija turi būti tokia pati kaip ir jūsų įprasta vakarienė;
  • jei šventinį stalą ruošiate patys, pasistenkite, kad ant jo būtų daugiau daržovių ir lengvai virškinamų patiekalų, pavyzdžiui, žuvies. Atsisakykite riebaus maisto, o salotų negardinkite riebiais padažais;
  • sėsdami prie stalo ir pamatę daugybę skanaus maisto, nepamirškite savo ligų, gal jums derėtų atsisakyti saldaus maisto, o gal riebaus, rūpinkitės savimi ir per šventes;
  • ragaukite patiekalus šaukšto dydžio porcijomis, o ne pilnomis lėkštėmis.
  • pradėkite valgyti nuo leng­vai virškinamų ir skrandyje neužsibūnančių patiekalų: vaisių ar neriebių desertų;
  • gerkite daug skysčių, geriausia – negazuotas mineralinis vanduo, jam skonį galima suteikti citrina, greipfrutu ar kitu vaisiu. Tačiau nepamirškite, kad vaisių sultys yra virškinamos kaip patiekalas, tad jomis nederėtų užsigerti tarp valgymų;
  • alkoholio derėtų vartoti kuo mažiau. Jis apsunkina ir lėtina virškinimą. O jei sergate virškinimo trakto, kepenų ar kasos ligomis, alkoholinių gėrimų derėtų atsisakyti iš viso;
  • gerai sukramtykite maistą, mėgaukitės vakariene ir aplinkiniais giminaičiais, esančiais šalia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių