su Viktorija Žarikova

Jeigu jūs nemėgstate gaminti maisto arba neturite tam laiko, jau galite pavydėti Viktorijai. Ji ruošia fantastišką lazaniją, kepa nepaprasto skonio kotletukus su morkų padažu, bet virtuvės šefu vadina savo vyrą Genadijų ir net nebando su juo konkuruoti. Pažinties pradžioje paruošęs įspūdingą vakarienę, savo kulinariniais šedevrais jis dabar žavi kasdien.

Viktorija juokiasi, kad jų šeima – mitų griovėjai. Juk įprasta, kad žmona laukia po darbo grįžtančio vyro su garuojančiu valgiu. Tačiau jų namuose vakarais maistas pakvimpa tik tada, kai vyras ima triūsti virtuvėje. „Po darbo Genadijus atsipalaiduoja ruošdamas vakarienę. Jis kuria kulinarinius šedevrus, nebijo eksperimentuoti, improvizuoti. Aš atidariusi šaldytuvą, rodos, mirsiu iš alkio, o jis žvilgtelėjęs pasakys, jog puiku, visko yra, ir tikrai ką nors gardaus pagamins. Pranokti vyrą man būtų sudėtinga, todėl ir nesistengiu to daryti“, – šypsojosi Viktorija, pasakodama, kad jų šeimai maistas esąs didžiulis malonumas.

Tačiau jie ne tik patys mėgsta skaniai pavalgyti, bet svetingai savo namų, kvepiančių gardžiomis vaišėmis, duris atveria draugams ir giminaičiams. „Kai statėmės namą, mūsų tikslas buvo, kad jie niekada nebūtų tušti, o maistu reikia dalintis“, – sakė Viktorija, jau trejus metus puoselėjanti savaitgalio pietų tradiciją. Štai praėjusį savaitgalį vyras pietums patiekė brandintos jautienos kepsnius. Firminis jo patiekalas – parą marinuoti kiaulienos šonkauliai, kepami su skirtingais padažais: aštrūs, barbekiu ir medaus skonio, taip pat burgeriai su saldžiomis bandelėmis.

Nors šiuose namuose gaminamas įvairus maistas, o patiekalai sulaukia daug pagyrimų, pustrečių metų sūnus Leonas apie mėsiškus valgius turi savo nuomonę. Vegetaru jis, pasak mamos, tapo nebūdamas nė metų: kol maitino trintu maistu, valgė ir mėsą, bet kai ji įgavo kitokį pavidalą, iš karto atsisakė. Tad net gardžioji Viktorijos lazanija sūnaus nežavi. Vis dėlto ją pasigaminti siūlome „Bangos“ skaitytojams.


Lazanija

Lazanijai reikės

  • 250 g maltos jautienos
  • 250 g maltos veršienos
  • 1–2 šaukštų aliejaus kepimui
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 saliero
  • 2 mažų (po 400 g) indelių savo sultyse konservuotų pomidorų
  • 1 kupino šaukšto pomidorų pastos
  • Juodųjų pipirų, druskos
  • Šakelės čiobrelio
  • Šaukšto džiovinto raudonėlio
  • Poros lauro lapų
  • Šlakelio vandens
  • Pakelio lazanijos lakštų

    Svarbiausia dalis – mėsos troškinys su pomidorais, nuo jo ir pradedam. Į gerai įkaitintą keptuvę dedame mėsą ir kepame, kol apskrus. Smulkiai supjaustome svogūną, morkas, salierą. Apkepusią mėsą dedame į puodą, kuriame viską troškinsime, o keptuvėje apkepiname iš pradžių svogūnus, paskui morkas su salierais. Kai jos suminkštės, dedame pomidorų tyrę ir prieskonius: čiobrelį, raudonėlį, lauro lapus, grūstų pipirų ir druskos. Viską sudedame į puodą, kuriame troškinsime, ir supilame pomidorus, konservuotus savo sultyse. Uždengiame dangtį ir troškiname apie 45 minutes.

Padažui reikės

  • 40 g sviesto
  • 40 g miltų
  • 500 ml pieno
  • Geros saujos fermentinio sūrio
  • Puskiečio sūrio

    Puode arba keptuvėje ištirpiname sviestą ir suberiame miltus, pamaišome. Pasidarys košelė. Po minutės pamažu, kad nesušoktų gumulais, pilame pieną ir maišome šluotele, kol pasidarys tirštas padažas. Kai padažas bus jau sutirštėjęs, įberiame tarkuoto sūrio ir paragaujame, ar netrūksta druskos.

    Įkaitiname orkaitę iki 180–190o C temperatūros. Į kepimo indą dedame truputį mėsos troškinio, ant viršaus lazanijos lakštą, tada vėl mėsos ir tuomet jau balto padažo. Vėl klojame lazanijos lakštą, pilame mėsos troškinį ir baltą padažą. Viršutinis sluoksnis turi būti mėsos troškinys ir baltas padažas. Kepame orkaitėje apie 50 min. Baigiant kepti užtarkuojame ant viršaus puskiečio sūrio.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių