Sezonas

Gargždų turguje ant prekystalių – kalnai grybų


Praėjusią savaitę Gargždų turgelyje ant prekystalių „pridygo“ krūvos pirmųjų baravykų ir raudonikių. O šeštadienį nuo šių rudeninių grybų jie lūžte lūžo. Prekiautojai už baravykus prašė brangiau. Pirkėjai derėjosi, ir šie nuleisdavo litą kitą, šiek tiek nuvertindami ir savo vargą.


Šiomis miško gėrybėmis turgelyje prekiavusieji pirkėjams aiškino, jog tai pirmieji tikri rudeniniai grybai – baravykai ir raudonikiai. Svarbiausia – nesukirmiję. Tai patvirtino viena pirkėja, kai nusipirkusi krūvelę baravykų ir juos nuvaliusi nerado nė vieno kirminėlio.


Iki šiol ant prekystalių geltonavusios voveraitės pranyko. „Nebenori jų pirkti, kai yra geriau vertinamų grybų“, – pasiguodė krūvą šių, niekada nekirmijančių, ilgai negendančių, grybų pasipylusi moteris. Už litrą prašė 4 litų, o anksčiau buvo dvigubai brangesni.


Iš kur tiek raudonviršių, baravykų randa juos parduodantieji?


„Iš Pėžaičių miško“, – šypteli viena. „Endriejavo pusėje radau – žinau, kur auga“, – atitarė kita. „Grybavau Vėžaičių miškuose, – šypsojosi pensininkė Pranė, surūšiavusi daug krūvelių baravykų. – Grybauti – malonumas. Ir sau užtenka, ir parduodu, nors abiejų su vyrų pensijos mums užtenka.“


Ir nė vienas grybautojas nenurodė konkretaus adreso, kur prisipjauti baravykų ar raudonikių. Nuvažiavęs nurodyton pusėn į mišką žmogus grįžta tuščiomis. Vienas toks grybautojas neslėpė apmaudo: pravažinėjęs benzino už 30 litų, namo grįžo be nieko. „Geriau būčiau į turgų nuėjęs ir už tuos pinigus nusipirkęs grybų“, – guodėsi jis.


„Mes žinome grybų vietas, – turguje linksmai šnekėjo jauna moteris Ligita. – Mano du paaugliai sūnūs prigrybauja. Pardavusi šiek tiek uždirbu. Svarbesniems dalykams išleidus pinigus, lieka ir saldainiams.“


Nors sekmadienį miškuose grybautojų buvę daugiau nei medžių, pirmadienį Gargždų turgelyje ant prekystalių pirkėjų laukė krūvos krūvelės puikių grybų. Jų kaina priklauso nuo rūšies (raudonikiai pigesni), dydžio, amžiaus ir… prekinės išvaizdos. Įvairiai juos seikėjo pardavėjai: krūvelėmis, didesniais ar mažesniais indais. Už krūvelę baravykų (pirkėjo teigimu, kilogramą) prašė 12 Lt, o raudonviršių – 10 Lt. Poros litrų indas su baravykais kainavo 15-20 litų. Mažesnę krūvelę baravykų galėjai nusipirkti už 9 Lt, o raudonikių – už 7 Lt. Visi pardavėjai buvo linkę nuleisti litą kitą. Bet pirkėjus tikino, jog nebeilgai „šienausią“ šiuos grybus, nes vėsta orai.


Beje, jie įtikinėjo, kad Gargžduose šie pigesni nei Klaipėdoje.


Viena grybautoja pasakė receptą, kaip skaniai paruošti grybus. Nuvalius baravykus, raudonikius ar voveraites, iš karto kepti keptuvėje su naminiu sviestu, užberti druskos. Paruoštus galima valgyti iš karto arba dėti į šaldiklį – turėsite šviežių skanių grybų visą žiemą.


Virginija AUKŠTUOLYTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių