Seniūnijose

Užrašyta garbių doviliškių šeimininkių patirtis


Dešimties Dovilų ir jų apylinkių šeimininkių patirtis, senovinių valgių receptai netrukus suguls į knygelę. Juos surinko ir užrašė Dovilų bibliotekininkė Regina Jonauskienė, o jau dabar ji kviečia doviliškius apsilankyti bibliotekoje ir pasižiūrėti parodos „Iš senolių indaujos“.


<tex>Iniciatyviai darbuotojai, visuomenininkei Reginai Jonauskienei kilo idėja parengti projektą „Senolių patiekalai“. Norėjosi palikti jaunimui ir ateinančioms kartoms jų patirtį, kaip pasigaminti sveiką maistą, kaip jį išsaugoti ilgesnį laiką be šaldytuvo ir kitos šių laikų buitinės technikos. „Liepos mėnesį ėjau iš trobos į trobą ir užrašinėjau. Ne viena šeimininkė kuklinosi sakydama, jog gyvenusios anuomet vargingai, tad neturinčios kuo nustebinti šiandieninių šeimininkių. Tačiau prikalbinau papasakoti, kaip susukti kastinį, pasidaryti kraujinius vėdarus, išsivirti ruginę ar pusmarškonę košę, kiunkę, slopę, kaip iškepti duoną, pasigaminti naminės giros ir kitų jau primirštų patiekalų bei gėrimų. Moterys papasakojo apie tai, kaip jos darydavo naminę dešrą, „palendricus“ ir kaip juos sugebėdavo išlaikyti visus metus, kaip išsiversdavo be šaldytuvo“, – pasakojo R. Jonauskienė. Ji taip pat surinko stalo serviravimo indų bei įrankių maistui gaminti ir parengė parodą „Iš senolių indaujos“. Bibliotekininkė kviečia jau dabar apsilankyti Dovilų bibliotekoje ir susipažinti su paroda.


Rugsėjo 22 d. projekto autorė, padedama pagyvenusių žmonių klubo „Sidabrinė gija“ narių, rengia „Garbių gaspadinių sueigą“. Į ją bus pakviestos greit 90-mečio sulauksianti Juozefa Šaltmerienė, kiek jaunesnės Valerija Šaltmierienė, Barbora Sereikienė, Stasė Slanienė, Stasė Vaičekauskienė, Morta Stonkienė, Aniceta Kerpienė, Juzefa Skuodienė, Aldona Korkienė, Genovaitė Šulcienė. Šeimininkinės dovanų gaus receptų knygeles, kurias padėjo išleisti Jono Lankučio viešoji biblioteka. Ją padovanos ir Dovilų etninės kultūros centrui, vienas kitas egzempliorius liks bibliotekai. Sueigos svečiai turės progos paskanauti senovinių valgių.


Irena KASPERAVIČIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių