Patirtis

Gurmanams paklūsta ir televizijos virtuvė


„Turite mus pakviesti. Be mūsų projekte jums paprasčiausiai bus nuobodu“, – taip gargždiškiai Vaida Barisienė ir Tadas Grabys įtikino televizijos projekto „Susitikime virtuvėje“ komandą pakviesti juodu filmuotis televizijos laidoje. Šios kūrėjai neapsiriko – charizmatiška draugų pora kulinariniais gabumais jau seniai žavi artimuosius bei draugus. Tiesa, Vaida prisipažino norinti reabilituotis virtuvėje – daug metų šias pareigas iš jos buvo atėmęs vyras. Savo pomėgiu gargždiškiai viliasi įtikti ir profesionaliems virtuvės šefams – nesvarbu, jog prie vienos viryklės gargždiškiai stos pirmą kartą.


Draugus suvienijo pomėgis


Prieš dvi savaites pradėtoje transliuoti TV3 televizijos laidoje „Susitikime virtuvėje“ gargždiškiai išvydo jiems pažįstamus V. Barisienės ir T. Grabio veidus. Gargždų kultūros centro vadybininkas-renginių organizatorius Tadas bei buhalterė Vaida – draugų pora, turinti būtent šiam žaidimui tinkantį bendrą pomėgį – maisto gamybą. Dalydamiesi maisto ruošos subtilybėmis, jiedu sumanė užpildyti dalyvio anketą ir buvo pakviesti į atranką. Joje Vaidos keptu tortu „išmaudė“ komisiją – virtuvės šefai Robertas Ščesnavičius ir Linas Samėnas taip ir nesugebėjo įspėti visų deserto sudedamųjų dalių. Galbūt ši intriga taip pat pasitarnavo galutiniam verdiktui pakviesti gargždiškius filmuotis televizijoje.


Žaidimo „Susitikime virtuvėje“ taisyklės paprastos: per tris žaidimo etapus pasirodys penkiolika virtuvės virtuozų porų. Į finalą pateks tik keturios – trys etapų nugalėtojos ir didžiausio žiūrovų palaikymo internete sulaukusi pora. Už gargždiškius balsuoti galite adresu www.receptai.iki.lt.


Kiekvieną savaitę viena iš porų suruošia kviestinį teminį vakarą varžovų poroms ir dviem vertinantiems šefams – R. Ščesnavičiui ir L. Samėnui. Per vakarą pora privalo patiekti tris pačių gamintus patiekalus – užkandį, pagrindinį patiekalą bei desertą, už kuriuos yra įvertinami. Poroms pasiruošti padeda susitikimai-konsultacijos su šefais Tomu Rimvydžiu ir Ossama Charafeddine bei „Iki“ barista (kavos ekspertu) Domu Ivoniu. Patiekalo gamybai skiriama 1 valanda, kuriai prabėgus ant stalo patiekiama 10 paruoštų porcijų.


Filmuojasi 8 valandas


Vaida ir Tadas kol kas negali kurti planų, kuo nustebins varžovus bei komisiją. Šiame sezone projekto rengėjai įvedė naujovę – vakarą rengianti pora tik prieš savaitę sužino slaptą produktą ir vakaro temą, turinčius atsispindėti kiekviename patiekale. „Bet kuriuo atveju gausime produktą, iš kurio tikrai galėsime kažką pagaminti. Baimės nė kiek nejaučiame“, – patikino T. Grabys.


Savo galimybes projekte jiedu vertina atsargiai. Mat sukiotis teks svetimoje virtuvėje, o ir varžovų poros savo gabumus atskleis tik projekto eigoje.


Į laidos filmavimus pora važinėja kartą per savaitę. „Filmavimas trunka aštuonias valandas. Diena savaitėje kone išnyksta, mat sudėjus kelionėje sugaištą laiką šis malonumas užima mažiausiai 15 valandų. Žiūrovai iš to mato tik 45 minutes, su reklama – apie valandą“, – reziumavo pora.


Svečių vaišėms išrankūs


Vaida ir Tadas prisipažino kol kas kartu maisto nė karto neruošę. V. Barisienė šį pomėgį į šalį buvo nustūmusi… 14 metų. Mat virtuvėje visą tą laiką vienvaldžiu šeimininku buvo vyras Saulius. „Norėdama patekti į virtuvę savaitgaliais turėdavau anksčiau keltis arba užsiimti eilę“, – juokavo ji. „Bet juk moteris turėtų džiaugtis, kad jai nereikia sukiotis virtuvėje?“ – kolegei replikavo Tadas. Anot Vaidos, tai privalumu laiko jos draugės ar kolegės, kaskart sukančios galvą, kuo virtuvėje nustebinti namiškius. Jai pačiai maisto ruoša visuomet buvo malonumas, todėl ir vyras ją pasitelkia kaip geriausią patiekalų degustuotoją ir ekspertę.


T. Grabys į savąją virtuvę moterų įsileisti taip pat nelinkęs. „Su draugais nusprendę gaminti maistą net nekeliame klausimo, pas ką rinksimės. Tačiau jiems leidžiu būti tik stebėtojais. Gaminu ir dėl to, kad pats nuėjęs į svečius valgyti dažniausiai negaunu – visi baiminasi man neįtikti! Jei geranoriškai patariu, kaip pagardinti patiekalą, tuoj pat esu apkaltinamas, neva kabinėjuosi“, – juokėsi Tadas. Paklaustas, kuo nuramintų praalkusių draugų skrandžius, jis kaip mat atsakė – vos per penkiolika minučių ant stalo garuotų makaronai su lašiša bei raudonu vynu. „Beje, kai nesinori aukšto lygio patiekalų gyvomis gėlėmis dekoruotose lėkštėse, keliauju į patį geriausią restoraną pasaulyje, kuriame dominuoja mamos naminis maistas“, – patikino Tadas.


V. Barisienei itin svarbus estetinis patiekalo vaizdas: „Jei jo nėra, patiekalo galiu net neragauti.“ Išbandžiusi daugybės restoranų valgiaraščius Vaida nuramina, jog niekas neapsiriks ją pavaišinęs cepelinais. Juos gaminti mėgstantis Tadas pažadėjo vos pasibaigus projektui savaisiais cepelinais pavaišinti kolegę ir vylėsi sulauksiąs aukšto įvertinimo.


Jolanta VENSKUTĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių