2019 Rugpjūčio 24
Kartu su 7 Žemaitijos rajonuose 25 000 egz. tiražu platinamu spalvotu informaciniu-reklaminiu savaitraščiu 

Gero apetito!

Senovinis užkulas – patiekalų skonio paslaptis

Naujuosius metus „Banga“ pradeda nauja rubrika – „Gero apetito!“ Savo skaitytojams nuo šiol siūlysime pasižvalgyti po Klaipėdos rajono šeimininkų ir šeimininkių virtuves – kas kokiais kulinariniais šedevrais savo namiškius lepina, kam pavyko išsaugoti protėvių patikrintus receptus, o gal net savo talentu atrasti kelią į mylimo žmogaus širdį. Jei žinote, kas tikrai verti svečiuotis šiame puslapyje, nepasididžiuokite ir šia informacija pasidalinkite su mumis!

Pirmasis skaitytojams siūlomas receptas – senovinis žemaičių užkulas, dar vadinamas užtrinu, o Aukštaitijoje – taukine. Šis patiekalas neseniai tapo sertifikuotu Lietuvos kulinarinio paveldo gaminiu. Jį vėžaitiškė Elena Montvydienė prieš Kalėdas pristatė Vietos veiklos grupės inicijuotoje kulinarinio paveldo mugėje Gargžduose ir kaip mat šiam patiekalui užtikrino nepriklausomo mitybos ir kulinarijos eksperto Vincento Sako simpatijas. Kaip gi kitaip – juk užkulo receptas išlikęs iš 14-ojo amžiaus! „Užkulas naudojamas sriubai, bulvėms užvirti. Senovėje tai buvo varguolių maistas, o šiais laikais užmirštas – jo prekyboje negausi“, – patikino E. Montvydienė. Ji šį receptą perėmė iš šimtametės močiutės. Taip prieskoniuoti kiaulės taukai senovėje kermošiuose būdavo pardavinėjami pintuose krepšiuose, kuriuose užkulą būdavo galima laikyti visus metus. Juo gardindavo barščius, bulvių sriubas, kopūstienę, valgydavo su košėmis, bet dažniausiai gardindavo šutintas bulves.

E. Montvydienė mielai pasidalijo receptu: užkului pagaminti reikia kiaulės taukų, juos pasūdyti prieskoniais: druska, pipirais, lauro lapais. Tiesa, gilioje senovėje į šį mišinį dar buvo dedama kadagio. Suslėgtas užkulas mažiausiai pusmetį turi būti laikomas šiltoje vietoje. Dar geriau, jei jį išsaugoti galite beveik visus metus. Tuomet jis tampa ypatingo patiekalų skonio paslaptimi. Gero apetito!

Parengė Jolanta VENSKUTĖ


Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Pasirinkimai

Šiandien „Bangoje“ pasakojame istoriją apie priekuliškio žandaro Emilio Josuttis šeimos likimą. Po daugiau nei septyniasdešimties metų savo buvusių namų Priekulėje…

Plačiau »

Vilija BUTKUVIENĖ

Bendraukite su mumis Facebook

Savaitės klausimas

Ar Rugsėjo 1- oji Jums yra naujos išlaidos?