Gardžiuokimės kartu su švedais

Nuotr. pixabay.com.

Visame pasaulyje populiarūs mėsos kukuliai. Šį patiekalą nesudėtinga ir nebrangu paruošti, skanu valgyti, o įvairiausių jo receptų – galybė.

Kiekvienoje šalyje kukuliai gaminami skirtingai – Vakarų šalyse įprastai apie juos galvojame, kaip apie susmulkintą arba maltą mėsą, dažnai sumaišytą su duona ar pienu. Tačiau Rytų Azijoje vyrauja tradicija kukuliams naudoti kapotą mėsą, susmulkintą iki vientisos masės.


ŠVEDIŠKŲ KUKULIŲ RECEPTAS

  • Kukuliams reikės 450 g maltos jautienos; 450 g maltos kiaulienos; 2 šaukštų sviesto; 1 svogūno; trečdalio stiklinės pieno; 2 kiaušinių; trečdalio stiklinės maltų džiūvėsėlių; pagal skonį maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto, žiupsnelio druskos.

    Padažui reikės 2 šaukštų sviesto; 3 šaukštų miltų; 3 stiklinių jautienos sultinio; pusės stiklinės grietinėlės. Pagal skonį – druskos ir maltų juodųjų pipirų, šlakelio aliejaus.

    Gaminimas

    Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame smulkiai supjaustytą svogūną. Pakepintą svogūną sudėkite į didelį dubenį. Supilkite pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite maltus džiūvėsėlius, juoduosius pipirus, muskato riešutą bei druską, sudėkite maltą mėsą ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą mėsos faršą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai šaltai.

    Paruoškite padažą – keptuvėje ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite miltus iki geltonumo, maždaug 4–5 minutes. Pamažu supilkite jautienos sultinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir kaitinkite 6–7 minutes. Pagardinkite druska, pipirais bei cukrumi ir nuimkite nuo ugnies.

    Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šlakeliu aliejaus. Šaukštu imkite paruoštą mėsos faršą ir pašlapintomis rankomis formuokite kukulius. Dėkite juos ant skardos ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių karščio, kol gražiai apskrus. Apkeptus kukulius sudėkite į keptuvę su padažu ir dar kaitinkite maždaug 5 minutes. Patiekite su bulvių koše, spanguolių arba bruknių uogiene ir šviežiomis daržovėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių