Gardžiuokimės su Tarybos nare Rasa Petrauskiene

R. Petrauskienė sveiką mitybą propaguoja daugiau nei 15 metų. Pasak jos, šviežias ir kokybiškas maistas – energijos ir pozityvumo užtaisas.Saulutei vis labiau lepinant retai užsimanome aštraus troškinio ar karšto riebaus maisto. Norime gaivesnių patiekalų, kurie lengviau virškinami ir neapsunkina skrandžio. Subalansuotas ir šviežias maistas keičia mūsų savijautą, gražina kūno formas. Kodėl gi nepradėjus maitintis sveikai? Daugiau nei 15 metų sveiką gyvenimo būdą propaguojanti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narė, Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkė Rasa Petrauskienė su „Banga“ pasidalijo gardžiu žalių burokėlių karpačio ir riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių rutuliukų receptais.

„Ką valgai, toks ir esi“, – įsitikinusi R. Petrauskienė, kuri ypač daug dėmesio skiria sveikai mitybai. Tarybos narė nebeįsivaizduoja rytų be energijos užtaiso – žaliojo kokteilio, o jos namuose nuolat daiginamos pačios įvairiausios sėklos.

„Svarbu mokėti derinti maisto produktus, juos jausti, numanyti, kaip skleisis jų skoniai. Neabejoju, kad maistas gali būti ne tik skanus, bet ir sveikas. Labai svarbu, kad produktai būtų švieži. Varškę, mėsą, kiaušinius ir daržoves retai perku parduotuvėse: arba auginame patys, arba šių produktų įsigyjame pas ūkininkus“, – akcentavo R. Petrauksienė. Ji sveikos mitybos principus atskleidžia ne tik savo šeimai, tačiau ir „Smilgynų ir kaimynų“ bendruomenės, kurios pirmininkė yra, nariams. Aktyvi moteris jiems organizuoja sveiko maisto ruošimo pamokėles. „Štai praėjusį kartą pas mus svečiavosi žaliavalgystės propaguotojai, kurie išmokė gaminti nevirtą trintą moliūgų sriubą, pačių įvairiausių sveikų saldumynų“, – džiaugėsi R. Petrauskienė ir pasidalijo bene mėgstamiausiu patiekalu – burokėlių karpačio ir žaliavalgiško deserto receptais.


Žalių burokėlių karpačio

  • Labai skaniems, paprastai paruošiamiems marinuotiems burokėliams reikės žalių burokėlių, citrinos (sultims), česnako, druskos, šaukštelio medaus, pipirų, nerafinuoto mėgstamo aliejaus.

    Proporcijas ir prieskonius pasirinkite pagal skonį. Vietoje česnako galima naudoti aitriąją papriką ar kt. Nuluptus, nuplautus burokėlius tarkuokite kuo plonesnėmis riekelėmis. Tada įpilkite citrinos sulčių, aliejaus, įberkite druskos, smulkintą česnaką, prieskonių. Viską gerai išmaišykite ir marinuokite 3–12 val. Jei norite laikyti ilgiau nei 3 paras, nedėkite česnako (įdėti prieš patiekiant).

Sveikuoliški rutuliukai

  • Smaližiams R. Petrauskienė rekomenduoja pasigaminti riešutų ir sėklų bei džiovintų vaisių rutuliukų. Jums reikės maltų moliūgų sėklų, maltų anakardžių, maltų sezamo sėklų, 1,5 val. mirkytų džiovintų datulių, abrikosų, slyvų.

    Mirkytus vaisius, riešutus ir sėklas sumalkite maisto smulkintuvu ar mėsmale. Viską sumaišykite iki vientisos masės. Formuokite norimo dydžio ir formos rutuliukus, galite apvolioti ispaninio šalavijo sėklytėse. „Skaniausi būna po 2–3 dienų laikyti šaldytuve“, – pridūrė R. Petrauskienė.

Aistė NOREIKAITĖ

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių