Gardžiuokimės su su gargždiške moksleive Toma

Gargždiškė moksleivė Toma Norbutaitė savo artimuosius stebina gebėjimu padaryti itin gardų ir gražų vaisių želė. Jau kelerius metus Toma tik pagal jai žinomą receptą želė ruošia šeimos šventėms, draugų gimtadieniams ir jau tikrai pastebėta, kad jos pagamintas skanėstas itin pradžiugina susirgusius giminaičius. Tai lengvas ir skanus užkandis net tada, kai skauda gerklę ir sunku nuryti.

Toma sako, kad kiekvienas gali susigalvoti savąjį želė receptą. Tačiau kaip ją pagaminti gardžią ir standžią, reikia žinoti keletą taisyklių. Taigi, nuo ko pradėti? Pirmiausia reikia apsispręsti, kokios konsistencijos želė norėsite. Jeigu drebučių – 1 l užtenka apie 20 g, jeigu tokios, kuri būtų standi ir lengvai pjaustoma peiliu – prireiks 40–60 g. Kaip tirpinti želatiną? Iš pradžių reikia išbrinkinti ją. Taigi užpilkite želatiną nedideliu kiekiu šalto arba vos drungno vandens ir palikite maždaug 20 min., kol išbrinks. Paskui pašildykite ją garų vonelėje, kad ištirptų iki vientisos masės, ir atvėsusią jau galėsite naudoti želė desertams. Tačiau želatinos jokiu būdu negalima virinti, antraip tik sugadinsite viską! Jeigu norite greito rezultato, galima daryti šiek tiek kitaip. Tarkime, užpilkite jums reikiamą želatinos kiekį sultimis, kompotu ar bet kokiu kitu skysčiu, iš kurio ruošite želė, ir palikite brinkti želatiną. Vėliau viską pašildykite, kad ji ištirptų tolygiai ir pasiskirstytų deserte, bei išmaišykite. Palikite atvėsti ir dėkite į šaldytuvą 3–4 valandoms. Tikinama, kad kiviai, ananasai ir papajos dėl juose esančių fermentų ir didelio vitamino C kiekio trukdo želė sustingti. Greičiausiai tuo įsitikinote ir pačios. Tačiau negalinčioms apsieiti be tokių skonių kulinarijos meistrai šiuo atveju siūlo naudoti specialųjį želė cukrų, kuris, kaip tvirtinta gamintojai, be vargo padės sustingdyti ir tokius desertus arba padvigubinti želatinos kiekį. Tiesa, rezultato gali tekti laukti kur kas ilgiau. Nepamirškite dar vieno svarbaus dalyko. Kai ruošiate želė desertus, maišomi skysčiai turėtų būti vienodos temperatūros. Tarkime, jei norite paruošti apelsinų sulčių želė, nepamirškite, kad išbrinkinta ir ištirpinta želatina turėtų būti ir atvėsinta iki apelsinų sulčių temperatūros. Iš ko galima daryti želė? Pieno, jogurto, grietinėlės, vaisių sulčių, kompoto, t. y. iš bet kokio skysčio, kurį norite sustingdyti. Idealu maišyti su miško ir sodo uogomis: mėlynėmis, braškėmis, žemuogėmis, avietėmis, serbentais; vaisiais: obuoliais, persikais, arbūzais, melionais... Kaip iš formelių ištraukti želė desertus? Indelius panardinti į šiltą vandenį ne ilgiau kaip 10 sekundžių. Tuomet belieka apversti ir desertas lengvai išslys.

Reda MILVYDIENĖ

Aut. nuotr.


Taip pat skaitykite:

Rinkimų drama baigėsi P. Gražulio pergale:  R. Petrauskienė sustoti neketina
Panaudotoms žvakidėms – specialūs konteineriai kapinėse
Pertekliniai ženklai prie įstaigų
Jaunieji gargždiškiai – II lygos nugalėtojai
Lietuvos vyrų tinklinio čempionate – setas su 70 taškų
Veiviržėniškės gėlės – įvairioms progoms
Apdraudusieji ūkinius gyvūnus gali susigrąžinti dalį išlaidų
Kai išgyveni tai pats, – į ligą žiūri kitomis akimis
Džiaugiuosi, kad mečiau, ir raginu tave padaryti tą patį
Konsultavimo paslaugos kaime –  abipusė nauda

Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi?

Seimo rinkimų antrojo turo Klaipėdos…

Plačiau »

Bendraukite su mumis Facebook