Gardžiuokimės su Girkalių bendruomene

J. Saltykovienė (kairėje) ir A. Paulauskienė, artistiškai dalindamos košę, kėlė ūpą ir apetitą.

Girkalių bendruomenės renginiuose dalyvius sujungia ne tik gražios idėjos, gera nuotaika, bet ir gardi košė. Per Onines ją iš miežinių kruopų išvirė girkališkė Gražina Bakevičiene. Nė vienas neatsilaikė jos neparagavęs.

Bendruomenės narė G. Bakevičienė nusprendė ir šios vidurvasario šventės dalyvius pavaišinti gardžia miežinių kruopų koše. Visi žino jos skonį – liežuvį gali praryti.

Maisto ruošimui potraukį turinti girkališkė iškliukino du didelius puodus sočios miežinių kruopų košės. Prie to prisidėjo (finansiškai) ir buvęs šio kaimo gyventojas Algirdas Grublys.

„Jau ne kartą bendruomenės renginiuose vaišinau savo virta miežine koše, – linksmai dėstė G. Bakevičienė. – Ir šiai šventei išviriau, ir giros padariau.“

Išvirti 15 litrų košės prireikė 5,5 kg miežinių kruopų (stambesnių), 3 kg kiaulienos kumpio, sprandinės. Mėsą supjausčiusi kubeliais apkepė keptuvėje su nedideliu kiekiu smulkintų svogūnų, pagardino druska, pipirais ir supylė į verdantį vandenį. Pavirinusi apie 15 minučių, supylė kruopas ir ant mažos ugnies dar kunkuliavo pusantros valandos. „Baigiant virti pagardinau grietinėle – litrą supyliau“, – atskleidė Gražina. Miežinės košės su mėsa ir spirgučiais neatsisakė nė vienas šventės dalyvis, atvirkščiai – prašė antros, trečios porcijos.

Dalinti savo išvirtą košę G. Bakevičienė patikėjo bendruomenės narei Jūratei Saltykovienei ir Kretingalės kultūros centro šokių vadovei, dirbančiai Girkalių kultūros namuose, Ajai Paulauskienei. Jos artistiškai, su humoru atliko šią pareigą.

Virginija LAPIENĖ

Arūno BALSIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių