Gardžiuokimės su Dauparų–Kvietinių seniūne Judita Čekuoliene

Kas dar nežino, kad skaitytojų pamėgtos rubrikos viešnia Judita yra tikra medžioklės aistruolė?

Pokalbio pradžios provokuojantį klausimą, vadinasi, mėgstate šauti į žvėrelius, Judita ryžtingai atremia savo filosofija: „Ne žvėrelius šaudyti mėgstu, o mėgstu gamtą, galiu ištisas valandas tūnoti kartu su vyru bokštelyje, pastebėti ir stebėtis gamtos slėpiniais. Anksčiau apsikarstydavau fotoaparatais, filmavimo kameromis ir įamžindavau įvairiausias akimirkas, patirtas medžioklėje. Dabar jau naujosios technologijos padeda – užtenka ir telefono kameros.“

Judita įsitikinusi, jog gamta ją mylinčiam žmogui siunčia ženklus, tik reikia mokėti juos skaityti. Labiausiai įsiminta jai buvusi situacija, kai tik ji viena mačiusi stirną su dviem stirniukais – tuo tarpu kiti medžiotojai sakė nieko tuo metu neregėję. Netrukus po to Judita sužinojo, jog po jos širdimi plaka nauja gyvybė. Tai štai, pasirodo, kokia buvo to regėjimo su stirnos šeimyna prasmė.

Juditos gaminamas šernienos kepenėlių paštetas vertas gurmanų pasimėgavimo. Bėda tik, iš kur tos šernienos gauti, jei nemedžioji? Bet nėra padėties be išeities – gal pamėginkime tokį paštetą pasigaminti iš kiaulės kepenų?..


Keptas šernienos kepenėlių paštetas

  • 2–3 kg šernienos kepenų,

    1 kg lašinių,

    2–3 dideli svogūnai,

    2–3 morkos,

    2–3 skiltelės česnako,

    2–3 riekės baltos duonos arba batono,

    1 stiklinė sultinio,

    2–3 kiaušinių tryniai,

    apie 0,5 kg pyrago džiūvėsėlių,

    alyvuogių aliejaus,

    druskos, pipirų, džiovinto baziliko, čiob­relių, mairūno.

    Sumedžioto šerno kepenys mirkomos parą šaltame vandenyje karts nuo karto pakeičiant vandenį tam, kad ištrauktų kraują, o prieš gaminant kepenis supjaustyti ir pamirkyti apie 1–2 val. saldžiame piene.

    Nevirtos kepenys kartu su česnaku smulkiai sumalamos mėsmale. Susmulkintus svogūnus ir morkas apkepinti aliejuje, kol gražiai pagels. Po to juos taip pat sumalti. Baltos duonos arba pyrago riekeles pamirkome sultinyje, ištraukiame iš sultinio (nenusausinti) ir sudedame į sumaltų kepenų masę, taip pat sudedame stambiau sumaltus lašinius, druską, prieskonius, kiaušinių trynius. Viską gerai išmaišome ir tada dedame džiūvėsėlius. Jų dedame tiek, kad gautųsi potirštė tešla, ir paliekame apie pusvalandį išbrinkti. Masė kepimui turi gautis kaip tiršta miltinių blynų tešla, jei reikia, dar galite įdėti džiūvėsėlių.

    Skardą ištepame alyvuogių aliejumi, sukratome tešlą, pridengiame aliuminio folija ir šauname į karštą orkaitę. Kepame apie 1–1 val. 15 min. 200 oC laipsnių temperatūroje. Iškepę paliekame atvėsti.

    Tepame ant baltos duonos ar prancūziško batono, o jei turite dar šviežio ar marinuoto agurkėlio…

Vilija BUTKUVIENĖ

Aut. nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių