Gardžiuokimės su Beata Nicholson

„Beatos virtuvės“ įkūrėja, kulinarijos laidų ir knygų autorė Beata Nicholson įsitikinusi, kad Vasario 16-ąją reikia ne minėti, o švęsti.

„Liūdnoka, bet mūsų atlikta apklausa, kurioje dalyvavo daugiau nei 2000 respondentų, rodo, kad net trečdalis mūsų tautiečių niekada nešvenčia valstybinių švenčių. O juk tik nuo mūsų pačių priklausys, ar Lietuvos šimtmečio šventė atkeliaus į mūsų namus ir širdis. Net neabejoju, kad šią svarbią dieną netrūks viešų renginių, tačiau namuose šventę kursime patys, tad siūlau jau dabar pradėti galvoti, kaip ši svarbi šventė gali būti atšvęsta kiekvieno namuose“, – sako Beata.

Pasak jos, būtent noras paskatinti lietuvius valstybės šventes švęsti kaip savo asmenines paskatino rengti specialų „Beatos virtuvės“ žurnalo numerį bei šiai temai dedikuoti šešias LRT laidas „Beatos virtuvė“.

Beata ir su „Bangos“ skaitytojais šiandien nuoširdžiai dalijasi tarpukario ruginio meduolio receptu.

Rugiai nuo seno buvo kiekvieno lietuvio virtuvės pagrindas. Daug skaidulų turinčius malonaus skonio miltus vertino ne tik kaimo žmonės – pavyzdžiui, senieji šaltiniai mini, kad ruginė duona buvo vienas mėgstamiausių Maironio valgių. Deja, ruginis meduolis dabar nepelnytai pamirštas, nors tarpukario spaudoje jo receptų yra įvairiausių. Šį prieskoniais kvepiantį meduolį gaminome su medumi, todėl jis dar sveikesnis. „Užsiplikykite arbatos ir švęsdami Vasario 16-ąją mėgaukitės tradiciniu kepiniu“, – geros nuotaikos visiems „Bangos“ skaitytojams linki Beata.


Ruginis meduolis

  • Reikės 300 g visų grūdo dalių ruginių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio meduolių prieskonių, 3 kiaušinių, 200 g grietinės, 120 g sviesto ir dar šiek tiek formai patepti, 150 g medaus, 80 g cuk­raus, 100 g graikinių riešutų ir dar šiek tiek papuošti, 3 šaukštų miltelinio cukraus, 1 citrinos sulčių, džiovintų spanguolių papuošti.

    Kepame meduolį. Dubenyje sumaišome miltus, druską, kepimo miltelius ir prieskonius. Kitame dubenyje kiaušinius lengvai suplakame su grietine. Supilame į dubenį su miltais ir išmaišome. Mažame puodelyje ištirpiname sviestą ir medų, supilame viską į tešlą, išmaišome. Į nedidelę keptuvę suberiame cukrų ir jokiu būdu nemaišydami pakaitiname, kol jis ištirps ir pradės karamelizuotis. Į tešlą supilame karamelizuotą cukrų, suberiame pasmulkintus graikinius riešutus. Išmaišome. Paruoštą tešlą supilame į sviestu pateptą kepimo formą ir kepame iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes. Iškepusį meduolį paliekame atvėsti.

    Gaminame glajų: miltelinį cukrų sumaišome su vienos citrinos sultimis. Glajus turi būti vidutinio tirštumo.

    Meduolį apliejame glajumi, papuošiame graikiniais riešutais ir džiovintomis spanguolėmis. Skaniausias su arbata.

Parengė Vilija BUTKUVIENĖ

Aut. nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių