Brožių bendruomenę išgarsino socialinis verslas

Socialinį verslą sukūrusią Brožių bendruomenę žino ne tik Klaipėdos rajone – ji garsėja šalyje. Pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis įrengta moderni virtuvė brožiškiams padėjo išvystyti sėkmingą išvežiojamojo maitinimo verslą. Prieš 4 metus Brožių bendruomenė buvo pristatyta Žemės ūkio ministerijos konkurso „Lietuvos kaimo spindulys“ nominacijai „Versliausia bendruomenė“. Karantino suvaržymai pristabdė „Brožių virtuvės“ veiklą, tačiau nenutraukė.

Prie mobilios „Brožių virtuvės“ – vadovė V. Riaukienė ir darbuotoja Kristina Lankutienė.

Dienos pietūs – skubantiesiems

Mobili „Brožių virtuvė“ – specialus, pagal karšto maisto laikymo reikalavimus įrengtas autobusiukas ketverius metus šiokiadieniais apypiečiu atrieda į Gargždų turgų su dienos pietumis. Galima rinktis iš dviejų rūšių sriubos, kelių antrųjų patiekalų ir daugiausia sumokėti 5 eurus. Iki pandemijos klientai rikiuodavosi eilėje laukdami atvykstančios „Brožių virtuvės“, nes karšti dienos pietūs – patogumas skubantiems žmonėms. Tačiau rudenį per karantiną jų sumažėjo trečdaliu, o pavasarį brožiškiai virėjai, baimindamiesi koronavirusinės infekcijos, iš viso į turgų nevažiavo.

Šiemet pirmąją sausio savaitę irgi nevežė dienos pietų, bet nudžiugo nugirdę, kad jų pasigedo nuolatiniai klientai.

„Tai viena iš veiklų, duodanti pelno, naudinga visuomenei, – kalbėjo Brožių kaimo bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė, vadovaujanti „Brožių virtuvei“. – Tačiau mes taip pat gaminame maistą konferencijų, įvairių renginių dalyviams, šeimos pobūviams ir pristatome jį klientams į nurodytą vietą, serviruojame stalus.“

„Brožių virtuvė“ veiklą pradėjo prieš 6 metus, kai bendruomenė, pasinaudojusi Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, apleistose kultūros namų patalpose įsirengė modernią virtuvę. Brožiškiai išvystė išvežiojamojo maitinimo verslą. Sukurta 14 darbo vietų – įdarbinti ne tik šio, bet ir Vėžaičių seniūnijos kaimų, taip pat Veiviržėnų gyventojai.

Ne tik stiprina materialinę bazę

V. Riaukienės teigimu, uždirbtą pelną investuoja į bendrą verslą, o dalį skiria bendruomenės reikmėms, prisideda prie vykdomų projektų. Pastaraisiais metais tvarkomos viešosios erdvės, įrengta poilsio zona. „Didžiąją pelno dalį išleidžiame darbuotojų atlyginimams, mokesčiams, o kitą investuojame į materialinės bazės gerinimą: nusipirkome dar vieną dujinę viryklę, konvekcinę krosnį, įsigijome kepimo krosnį, 3 šaldytuvus“, – vardijo pašnekovė.

Verslą sukūrusi Brožių bendruomenė išgarsėjo ne tik Klaipėdos rajone, bet ir šalyje. Ji dalijasi patirtimi su kitų savivaldybių atstovais. „Mes įrodėme, jog bendruomenė gali vystyti socialinį verslą“, – ne be pasididžiavimo ištarė brožiškė.

Prieš 4 metus Brožių bendruomenė Žemės ūkio ministerijos konkurse „Lietuvos kaimo spindulys“ buvo pasiūlyta nominacijai „Versliausia bendruomenė“. „Laureatais netapome, bet vis tiek labai džiaugėmės“, – prisipažino V. Riaukienė.

Pristabdė karantinas

Karantinas pristabdė „Brožių virtuvės“ verslą, bet jo nenutraukė. „Palyginti su ankstesniais metais ženkliai sumažėjo pajamos, bet nė vieno darbuotojo neatleidome. Visgi teks leisti į prastovas“, – kalbėjo vadovė.

Ypač sunku buvę pavasarį, bet gelbėjo sudaryta sutartis maitinti saviizoliacijoje buvusius žmones, kuriuos apgyvendino rajono Savivaldybė. „Visą karantino laikotarpį vežėme maistą 30 žmonių, – atskleidė V. Riaukienė. – Iššūkis buvo vasaros pabaigoje Palangoje vykstant Lietuvos seniūnijų sporto šventei pamaitinti tūkstantį dalyvių.“

Prieškalėdiniu laikotarpiu nebuvo jokių renginių, šeimos švenčių – pernai užsakymų beveik nesulaukė, nors ankstesniais metais vos spėdavo suktis. „Daugiausia užsisako maisto 5 asmenims – gaminame ir vežame, tikėdamiesi sulaukti geresnių laikų“, – kalbėjo V. Riaukienė.

Virginija LAPIENĖ

Aidano VALAIČIO nuotr.


Taip pat skaitykite:

Darom iki galo!

Paieška

Naujienlaiškis

Žurnalisto pastabos

Šimtadienio klūpsniai

Prieškovidinio laikotarpio mokyklose vasaris būdavo…

Plačiau »

Bendraukite su mumis Facebook