1675 organų donorams pagerbti – „Gyvasties“ žvakelės

Spalio 12-oji – Pasaulinė organų donorystės ir transplantacijos diena, kurią asociacija „Gyvastis“ mini organizuodama padėkos organų donorams ir jų šeimoms iniciatyvą.

Vakar už kiekvieną Lietuvos organų donorą, už jų artimuosius 18-oje Lietuvos miestų degė žvakutės. Dažnai recipientai ir jų šeimos neturi galimybės tiesiogiai ištarti „ačiū“ už išsaugotą gyvybę, tad ši iniciatyva kviečia viešai, visiems kartu padėkoti kiekvienam organų donorui. Jau 6 metus didžiųjų ir mažesnių Lietuvos miestų aikštėse liepsnoja žvakelės kiekvieno Lietuvos organų donoro atminimui.

Kaip ir kasmet, iniciatyvos palaikymas auga – šiemet prie padėkos organų donorams prisijungė dar 5 Lietuvos miestai. Pernai daugiau kaip tūkstantis žvakučių degė 13-oje Lietuvos miestų, šiemet jų jau 18. Vilniaus Katedros aikštėje buvo uždegtos 1675 žvakutės – per 49 metus nuo pirmosios inksto transplantacijos būtent tiek organų donorų buvo Lietuvoje.

Visuomenės sąmoningumas donorystės tema didėja – vis daugiau turinčiųjų organų donorystės kortelę, palaikančiųjų donorystės idėją, tačiau bene svarbiausia, kad kiekvieno žmogaus apsisprendimą žinotų jo šeima. Mirusiojo, kuriam nustatyta smegenų mirtis, artimųjų prieštaravimas dėl donorystės išlieka toks, kaip ir prieš 13 metų, t. y. 28 proc., o viena iš atsisakymo priežasčių – nežinojo, ką apie tai galvojo jų artimasis.

Šiuo metu kokio nors organo persodinimo operacijos Lietuvoje laukia apie 400 asmenų, tarp jų – 15 vaikų, toks skaičius šalyje išlieka jau daugelį metų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių